Laura Van Roye  
 
Diëtiste - Diabeteseducator
GSM - 0472 76 97 71
 
 

DIABETES

 

Diabetes of suikerziekte is één van de meest voorkomende chronische aandoeningen in onze samenleving.
Bij diabetes produceert de pancreas of alvleesklier onvoldoende of geen insuline of is het lichaam ongevoelig voor insuline. Hierdoor kan suiker vanuit de voeding onvoldoende opgenomen worden in de lichaamscellen om daar als energiebron gebruikt te worden.
Als gevolg hiervan krijg je problemen met het  bloedsuikergehalte (hyperglycemie).
Er bestaan verschillende vormen van diabetes waaronder diabetes type1, diabetes type2, zwangerschapsdiabetes. Diabetes type 1 wordt hoofdzakelijk behandeld door een ziekenhuisteam.
Hieronder wordt enkel ingegaan op diabetes type2, daar dit vooral wordt behandeld door huisarts, diabetesverpleegkundige, diabeteseductor en diëtiste.

 

Preventie van diabetes en diabetescomplicaties
Type 2 diabetes staat in verband met overgewicht/obesitas en een tekort aan lichaamsbeweging.
Iedereen kan diabetes krijgen, maar er is meer kans als u

Uiteraard kan men aan een erfelijke aanleg voor diabetes niets veranderen. Toch kan het ontstaan van diabetes vaak voorkomen en langer uitgesteld worden door gezond te leven.
Dit wil zeggen: zorgen voor gezonde en gevarieerde voeding, overgewicht voorkomen en voldoende lichaamsbeweging nemen.

 

Behandeling van diabetes
De behandeling vergt veel inzet, zowel van de persoon met diabetes, zijn familie en omgeving als ook van de zorgverleners die hem begeleiden.  Diabetes behandelen betekent in de eerste plaats er voor zorgen dat het bloedsuikergehalte binnen de normale grenzen blijft. Daarnaast vergt het ook een aangepaste levensstijl met aandacht voor gezonde eetgewoontes en voldoende beweging. Het is door deze brede aanpak dat verwikkelingen op lange termijn van diabetes kunnen voorkomen of afgeremd worden.
Er komt dus heel wat bij kijken, maar al deze inspanningen zijn echt wel de moeite waard.

 

Voeding bij diabetes
Gezonde voeding  is samen met een goed gewicht een belangrijk onderdeel van de diabetesbehandeling waarvoor u bij mij terecht kunt.
Waarom aandacht voor voeding?:

Voeding is de basis waarop alle andere behandelingen steunen. Zonder een aangepaste voeding kunt u  noch met bloedsuikerverlagende pilletjes, noch met insuline een goede controle krijgen.
Diabetesvoeding is gezond en gevarieerd met aandacht voor de hoeveelheid calorieën, koolhydraten en vetten in de voeding.

 

diabetes

 

Diabetesconsultaties

Tijdens de consultaties wordt bijkomend uitgebreid aandacht  besteed aan de uitleg rond uw diabetes.

Wat is diabetes, de symptomen die u gewaar kunt worden, de behandeling van uw diabetes in de brede zin en leven met diabetes . Meer specifiek gaan we in op de werking van koolhydraten en vetten in het lichaam.

U komt te weten waarop u moet letten in de aankoop en bereiding van de voeding en welke invloed voeding heeft.